top of page
  • KinetoBebe

Tulburarea de limbaj expresiv

Actualizată în: 29 mar. 2023

Traseul medical al pacientului copil diagnosticat cu Tulburare de limbaj expresiv.

Definitie

Tulburarea de limbaj expresiv reprezinta afectarea vorbirii si se poate manifesta in diverse moduri, copilul avand diferite grade de afectare.

Diagnostic

Suspiciunea de Tulburarea de limbaj expresiv este stabilita in urma evaluarii realizate de: medicul de familie, medicul pediatru sau in urma observatiilor facute de familie sau logopedul/psihologul gradinitei.

Medicul neurolog evalueaza pacientul si stabileste diagnosticul si tratamentul; cauta cauza tulburarii de limbaj expresiv si implica si alte specializari in managementul pacientului in functie de caz, coordonand echipa multidisciplinara.

Cauze

Cauzele sunt diverse si tipul de afectare difera de la caz la caz, necesitand evaluare multidisciplinara care poate implica medicul de familie, medicul pediatru, medicul psihiatru pediatru, medicul ORL, medicul genetician, psiholog, kinetoterapeut, logoped, psihoterapeut.

Recupeare si tratament

In cazul acestui diagnostic recuperarea consta in terapie logopedica personalizata realizata de logoped pediatru si psihoterapeut. Terapia are ca obiective stimularea limbajului si apoi consolidarea acestuia in functie de gradul de afectare al copilului.

Preventie

Preventia este esentiala prin programe de informare a parintilor/personalului medical/asistentilor comunitari cu privire la achizitiile lingvistice pe care trebuie sa le aiba un copil in functie de varsta . Astfel incat sa identifice/previna aparitia unei probleme si sa ii directioneze pe parinti catre o evaluare de specialitate (neurologica, logopedica).

Preventia presupune:

  • Primara: Stimularea cognitiva si a limbajului in familie / la gradinita/ scoala

  • Secundara si tertiara: Interventie precoce dupa identificarea unei deficiente de limbaj

Interventia precoce este esentiala in recuperarea acestor pacienti si ea se poate realiza prin evaluari logopedicei standard in primii ani de viata ca parte a controalelor de rutina.

Autor: dr. Eugenia Roza - neurologie pediatrica



519 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page