top of page
  • KinetoBebe

Torticolis

Actualizată în: 29 mar. 2023

Torticolisul reprezinta o afectiune ce se caracterizeaza printr-o stare de contractilitate exagerata a musculaturii gatului, ceea ce determina adoptarea unei pozitii asimetrice a capului in raport cu trunchiul.


Muschiul principal afectat este muschiul sternocleidomastoidian, insa pot fi implicati si alti muschi localizati la nivelul gatului si umarului.

Impreuna pentru sanatatea copiilor” – un proiect Allianz Tiriac Asigurari si Asociatia KinetoBebe


Diagnostic

Stabilirea diagnosticului se realizeaza de catre medicul neonatolog, pediatru sau ortoped cu ajutorul anamnezei si examenului clinic obiectiv.


La copii se disting doua tipuri de torticolis: congenital si dobandit.


Torticolisul congenital este prezent inca de la nastere, putand fi observat din primele zile de viata. Torticolisul dobandit apare dupa acest moment si se poate asocia altor afectiuni.


Cauze

  • Adoptarea unei pozitii vicioase in timpul vietii intrauterine sau a travaliului.

  • Presiunile musculare cauzate de circulara de cordon ombilical poate determina dezvoltarea deficitara a musculaturii gatului.

  • Traumatism muscular suferit in timpul nasterii (ex.: travaliu dificil ce a necesitat aplicarea forcepsului).

  • Pozitionarea, alaptarea si/sau transportul prelungit al sugarului cu capul intors intr-o singura directie.

  • Lipsa pozitionarii in decubit ventral (pe burta) in primele luni de viata.

  • Torticolis secundar altor afectiuni (torticolis de cauza oftalmologica s.a).


Semne si simptome

  • Capul este inclinat intr-o parte, in timp ce barbia este orientata catre umarul opus. Cel mic prezinta o limitare de mobilitate astfel incat corectarea activa si/sau pasiva a pozitiei se realizeaza cu dificultate. El prefera sa fie pozitionat in timpul somnului si/sau alaptarii pe o anumita parte si accepta cu dificultate sau chiar deloc pozitia opusa.

  • La palpare se poate observa o contractura unilaterala a musculaturii gatului si/sau a musculaturii dintre gat si umar.

  • Un umar poate fi ascensionat, ceea ce determina o inegalitate in inaltime a umerilor. Torticolisul poate avea efecte asupra intregului organism, generand o asimetrie posturala.

  • In unele cazuri se poate asocia plagiocefalia (aplatizarea craniana asimetrica). De asemenea, desi nu s-a stabilit o legatura clara intre cele doua diagnostice, sugarii ce diagnosticati cu torticolis pot dezvolta si displazie de sold.


Tratament


Tratamentul cel mai eficient este cel precoce prin program de kinetoterapie si osteopatie.


Obiectivele principale ale tratamentului kinetic sunt reprezentate de elongarea musculaturii tensionate si tonifierea musculaturii antagoniste. Acestea pot fi indeplinite prin stretching, posturari corective si exercitii de stimulare neuromotorie.


Este indicat ca tratamentul sa continue si in afara spatiului terapeutic - parintele va fi instruit cum sa pozitioneze copilul si cum sa foloseasca stimulii vizuali, auditivi si tactili astfel incat corectia sa fie cat mai rapida.


Rareori este necesar tratamentul chirurgical.

Autor: Kinetoterapeut Olivia Cojocaru



51 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page