top of page
KinetoBebe

Scleroza multipla

Actualizată în: 29 mar. 2023

Traseul medical al pacientului copil diagnosticat cu Scleroza multipla.

Definitie

Scleroza multipla este o boala autoimuna in care sunt afectate structurile Sistemului Nervos Central (SNC) si determina dizabilitate progresiva. Este o patologie fara tratament curativ, insa evolutia ei poate fi incetinita daca este diagnosticata la timp. In mod natural are o evolutie in pusee iar o buna parte dintre pecienti sunt diagnosticati dupa mai mult de la primul puseu intrucat simptomele pot fi nespecifice si trecatoare, intarziind prezentarea la medic.

Diagnostic

Suspiciunea de scleroza multipla se ridica de regula dupa ce pacientul a efectuat o investigatie imagistica unde se deceleaza prezenta leziunilor specifice la nivel cerebral sau medular, insa pentru a ajunge sa faca aceasta investigatie pacientul trebuie sa ajunga la neurolog.

Este foarte important ca medicul de familie sau pediatru in grija caruia pacientul ajunge la un prim-episod sa recunoasca originea neurologica a manifestarilor si sa il redirectioneze catre neurologul pediatru.

Evalueaza pacientul si stabileste diagnosticul si tratamentul si implica si alte specializari in managementul pacientului in functie de caz, coordonand echipa multidisciplinara (medicul de familie, medicul pediatru, medicul ortoped, medicul de recuperare medicala, medicul radiolog, medicul oftalmolog, medicul ORL,medicul endocrinolog,medicul cardiolog, medicul reumatolog, medicul psihiatru pediatru, psiholog, kinetoterapeut, psihoterapeut).

Recuperare si tratament

-tratament in puseele acute

-tratament modificator de boala , disponibil prin program national

-etapa de recuperare este esentiala. Un pacient cu scleroza multipla a trebuie sa urmeze un program intensiv si complex de recuperare medicala care implica program de kinetoterapie intensiv, terapie logopedica, ergoterapie, stimulare cognitiva etc.

Preventie

Scleroza multipla este o boala autoimuna .

Preventia este esentiala, existand multi factori de risc citati in literatura care pot fi eliminati:

  • Preventia obezitatii

  • Preventia carentei de vitamina D

Autor: dr. Eugenia Roza - neurologie pediatrica



86 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Opmerkingen


bottom of page