top of page
Poza scriitoruluiKineto bebe

Psihiatrul pediatru este medicul pentru sanitate mintala a copiilor

Am avut deosebita placere sa o avem alaturi de noi in podcastul “Dragi Parinti” pe medicul psihiatru Ramona Gheorghe, cunoscut si foarte apregiat medic al emotiilor copiilor.

 

Dr. Ramona Gheorghe este medic primar psihiatrie pediatrica si psihoterapeut adlerian, cu peste 14 ani de experienta in lucrul cu copii, adolescenti si parinti si ne-am bucurat pentru ca a fost deacord sa raspunda intrebarilor parintilor din KinetoBebe. Majoritatea grijilor patintilor se refera la comportament, obiceiuri si mai ales atitudinile celor mici vis a vis de viata sociala.

 

Decizia de a merge cu copilul la un psihiatru este foarte greu luata de parinti si de multe ori se blocheaza in prejudecati si temeri. Dr. Gheorghe ne explica normalitatea discutiei cu medicul psihiatru, cum se planifica prima sedinta la psihiatru si bineinteles care sunt semnele care ar trebui sa indrepte parintii spre cabinetele de psihiatrie pediatrica. Abordam subiecte foarte discutate in online, marele si nefolositul "NU", semnele autismului si abordarea fricilor copiilor.

 

Una din cele mai frecvente intrebari ale parintilor este strans legata de gestionarea emotiilor copiilor si modul in care putem sa ii sustinem pe copii in cuprinderea acestora.

 

Emotiile celor mici sunt reactii afective pe care copiii le experimenteaza in diferite situatii. La fel ca si adultii, copiii pot experimenta o gama larga de emotii, cum ar fi bucuria, tristetea, furia, frica, surpriza sau dezgustul. Aceste emotii sunt parte integranta a dezvoltarii lor emotionale si sunt influentate de experientele si interactiunile pe care le au cu lumea inconjuratoare.

 

In primele luni de viata, copiii pot experimenta emotii de baza, cum ar fi placerea sau disconfortul. Pe masura ce cresc, incep sa manifeste si emotii mai complexe, precum curiozitatea, timiditatea, gelozia, mândria, furia  sau compasiunea.

 

Este important sa recunoastem si sa sustinem procesul de gestionare a emotiilor copiilor. Putem face asta prin oferirea unui mediu sigur si iubitor, prin comunicare deschisa si ascultare activa, prin validarea emotiilor resimtite de copil si prin oferirea de suport emotional.

 



Pe masura ce copiii cresc, isi dezvolta abilitati si strategii pentru a gestiona si regla emotiile, dar ei au nevoie de indrumare si modelare a comportamentului adecvat in aceasta privinta. Este important ca parintii si cei apropiati copiilor sa ofere un exemplu echilibratcopiilor si sa le permite sa-si exprime si sa-si gestioneze emotiile intr-un mod sanatos si constructiv. Dar mult mai multe despre acest subiect ne explica dr. Ramona Gheorghe.

 

Trecem apoi la un subiect mult mai delicat si anume depistarea cat mai rapida a semnelor autismului la copii. Este important sa facem acest lucru pentru a putea alege in timp util terapia oportuna pentru cei mici.

 

Este important sa mentionam ca TULBURAREA DE SPECTRU AUTIST (TSA) este o afectiune neurologica complexa care se manifesta intr-o varietate de simptome si caracteristici specifice fiecarui copil. In general, simptomele si semnele de autism apar in copilarie si cu toate ca fiecare copil se dezvolta diferit, unele semne comportamentale comune ale tulburarii de spectru autist sunt:

 

1. Deficit de comunicare si interactiune sociala:

- Dificultati in exprimarea emotionala si in a interpreta emotiile altor persoane.

- Dificultati in initierea si mentinerea conversatailor, chiar si nonverbale

- Dificultati in intelegerea limbajului metaforic sau aluziv.

 

2. Comportamente repetitive si interese restranse:

- Repetarea unor miscari fizice specifice, cum ar fi fluturarea cu mainile sau torsionarea obiectelor.

- Fixarea excesiva asupra unui anumit subiect sau activitate.

- Preferinta pentru rutina si rezistenta la schimbari.

 

3. Dificultati in comunicare non-verbala:

- Dificultati in a face contact vizual.

- Dificultati in a interpreta expresiile faciale si limbajul corporal al altor celor din jur

- Dificultati in a folosi gesturi pentru a comunica.

 

4. Sensibilitate la stimuli senzoriali:

- Hipersensibilitate sau hyposensibilitate la sunete, lumina, texturi sau gusturi.

- Reactii intense si neobisnuite la stimuli senzoriali.

 

Acestea sunt doar cateva dintre semnele care pot indica prezenta tulburarii de spectru autist. Daca aveti ingrijorari in legatura cu dezvoltarea copilului dumneavoastra, este recomandat sa consultati un medic specialist sau un specialist in dezvoltare de copii pentru o evaluare si o diagnosticare adecvata.

 

Multi parinti intreaba in salile de terapie KinetoBebe care este diferenta dintre autism si ADHD (Tulburarea de Hiperactivitate si Atentie Deficit). Aceasta separare a celor doi termeni se bazeaza pe caracteristicile si simptomele asociate cu fiecare tulburare. Desigur, doar un medic specialist calificat poate pune un diagnostic adecvat in functie de evaluarea individuala a copilului.

 

Autismul este o tulburare de dezvoltare neurologica care afecteaza interactiunea sociala, comunicarea verbala si non-verbala si comportamentul repetitiv. Copiii cu autism pot avea dificultati in stabilirea si mentinerea relatiilor sociale, pot avea interese restrânse si repetitive, si pot manifesta aporturi senzoriale atipice. Acestia pot prezenta deficiente in comunicare verbala si non-verbala, dificultati in a intelege si utiliza limbajul metaforic si aluziv, si probleme cu adaptarea la reguli sociale si rutine.

 

Pe de alta parte, ADHD-ul este caracterizat prin hiperactivitate, impulsivitate si dificultati in mentinerea atentiei. Copiii cu ADHD pot fi hiperkinetici, hiperactivi, pot avea dificultati in a fi atenti in timpul activitatilor, manifesta comportamente impulsive si pot avea dificultati in a-si controla emotiile. Diferit de autism, copiii cu ADHD pot avea, in general, o dezvoltare socio-emotionala tipica si comunicare si interactiuni sociale normale.

 

Este important sa ne amintim ca autismul si ADHD pot aparea ca tulburari comorbide, ceea ce inseamna ca unii copii pot fi diagnosticati cu ambele tulburari in acelasi timp.

 

Pe langa caracteristicile specifice si simptome, diferenta intre autism si ADHD poate fi stabilita adecvat doar de un specialist in sanatate mintala, un medic psihiatru, care poate efectua o evaluare amanuntita si obtine informatii detaliate despre comportamentul si dezvoltarea copilului.

 

In podcastul acesta discutam si despre cum si cand apelam la doctorul Google si cat putem sa ne bazam pe informatiile gasite in online. Filtrele pe care le aplicam acestor informatii sunt foarte greu de gestionat si nu trebuie sa uitam ca fiecare copil are particularitatile sale in dezvoltare si crestere.

 

Cu siguranta acesta este un prim episod din multe viitoare materiale alaturi de medicul psihiatru Ramona Gheorghe, subiectele cerute de parinti fiind deja organizate pe viitoare liste de intrebari.

77 afișări

Comments


bottom of page