top of page
  • KinetoBebe

Paralizia cerebrala

Actualizată în: 29 mar. 2023

Traseul medical al pacientului copil diagnosticat cu Paralizia cerebrala.

Definitie

Diagnostic

Suspiciunea de Paralizia cerebrala este stabilita in urma evaluarii realizate de: medicul de familie sau medicul pediatru.

Medicul neurolog pediatru evalueaza pacientul si stabileste diagnosticul si tratamentul; cauta cauza paraliziei cerebrale si implica si alte specializari in managementul pacientului in functie de caz, coordonand echipa multidisciplinara (medicul de familie, medicul pediatru, medicul ortoped, medicul de recuperare medicala,medicul radiolog, medicul oftalmolog, medicul ORL, medicul genetician, psiholog, kinetoterapeut, logoped, psihoterapeut).

Cauze

Cea mai frecventa cauza a paraliziei cerebrale este encefalopatia hipoxic-ischemica perintala insa pot exista si alte cauze.

Recuperare si tratament

Etapa de recuperare este esentiala. Un pacient cu paralizie cerebrala trebuie sa urmeze un program intensiv si complex de recuperare medicala care implica program de kinetoterapie intensiv, terapie logopedica, ergoterapie, stimulare cognitiva etc . De asemena, frecvent necesita folosirea de dispozitive medicale precum fotolii rulante sau orteze.

Preventie

Preventia poate consta in educarea gravidelor pentru a avea sarcini monitorizate, accesul rapid la o unitate medicala in momentul nasterii pentru a beneficia de ingrijiri in cazul unor complicatii.

Autor: dr. Eugenia Roza - neurologie pediatrica



175 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page