top of page
  • KinetoBebe

Intarziere in dezvoltarea neuromotorie

Actualizată în: 29 mar. 2023

Traseul medical al pacientului copil diagnosticat cu Intarziere in dezvoltarea neuromotorie.

Definitie

Intarziere in dezvoltarea neuromotorie reprezinta intarzierea atingerii etapelor de dezvoltare motorie fara a asocia si deficiente cognitive sau de limbaj.

Diagnostic

Suspiciunea de Intarziere in dezvoltarea neuromotorie este stabilita in urma evaluarii realizate de: medicul de familie sau medicul pediatru.

Medicul neurolog pediatru evalueaza pacientul si stabileste diagnosticul si tratamentul; cauta cauza intarzierii si implica si alte specializari in managementul pacientului in functie de caz, coordonand echipa multidisciplinara

Cauze

Cauzele sunt diverse si tipul de afectare difera de la caz la caz, necesitand evaluare multidisciplinara: medicul de familie, medicul pediatru, medicul ortoped, medicul de recuperare medicala, medicul genetician, psiholog, kinetoterapeut, psihoterapeut.

Intarziere in dezvoltarea neuromotorie poate avea drept cauze fie lipsa stimularii neuromotorii adecvate sau poate ascunde si diagnostice devastatoare precum amiotrofia spinala sau distrofii musculare unde lipsa interventiei terapeutice precocce inseamna un risc vital. De aceea este necesara evaluarea precoce a pacientului.

Recupeare si tratament

In cele mai multe cazuri tratamentul consta in programe personalizate de recuperare prin kinetoterapie pediatrica astfel incat copilul sa recuperareze achizitiile motorii si sa atinga toate etapele de dezvoltare neuromotorie conform varstei.

Preventie

Preventia este esentiala prin programe de informare a parintilor/personalului medical/asistentilor comunitari cu privire la etapele de dezvoltare motorie a copilului si metodele de stimulare neuropsihomotorie, astfel incat sa identifice/previna aparitia unei probleme.

Interventia precoce este esentiala in recuperarea acestor pacienti si ea se poate realiza prin evaluari neuropsihomotorii standard in primul an de viata ca parte a controalelor de rutina.

In acest sens Asociatia KinetoBebe si UNICEF Romania au elaborat Ghid „Stimulare prin miscare. 40 de exercitii pentru stimularea dezvoltarii bebelusului” adresat parintilor si specialistilor.Ghidul contine 4 fise de grafice a etapelor principale de dezvoltare motorie a bebelusului in primul an de viata si 40 de exercitii practice de stimulare motorie, grupate pe etape de varsta. Aceste exercitii pot fi realizate de parinti, bunici sau alte persoane care au grija de copil.

Autor: dr. Eugenia Roza - neurologie pediatrica



503 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page