Traseul medical al pacientului copil diagnosticat cu Intarziere globala in dezvoltarea neuropsihomotorie.
Definitie
Intarziere globala in dezvoltarea neuropsihomotorie reprezinta intarziere semnificativa in 2 sau mai multe domenii ale dezvoltarii:
Motricitate fina si/ sau grosiera
Limbaj expresiv si /sau receptiv
Dezvoltare sociala si personala
Activitati cotidiene
Semnificativ – reprezinta o performanta cu 2 sau mai multe deviatii standard sub media copiilor de aceeasi varsta.
Se clasifica in:
Usoara – daca varsta functionala este <33% din varsta cronologica
Moderata – daca varsta functionala este intre 34-66% din varsta cronologica
Severa – daca varsta functionala este <66% din varsta cronologica 1 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2083045/
Diagnostic
Suspiciunea de intarziere globala in dezvoltarea neuropsihomotorie este stabilita in urma evaluarii realizate de: medicul de familie si medicul pediatru.
Medicul neurolog evalueaza pacientul si stabileste diagnosticul si tratamentul; cauta cauza intarzierii si implica si alte specializari in managementul pacientului in functie de caz, coordonand echipa multidisciplinara.
Cauze
Cauzele intarzierii globale in dezvoltare pot fi extrem de variate, pornind de la nestimularea motorie, cognitiva si de limbaj in cadrul mediului familial, pana la sindroame genetice, boli metabolice, neoplazii, etc.
Asadar, in cazul acestor pacienti , este deseori necesara alcatuirea unei echipe multidisciplinare, implicata atat in stabilirea diagnosticului clinic si etiologic cat si in stabilirea managementului pacientului : medicul de familie, medicul pediatru, medicul neurolog pediatru, medicul ortoped, medicul de recuperare medicala, medicul oftalmolog, medicul ORL, medicul genetician, psiholog, kinetoterapeut, logoped, psihoterapeut.
Membrii echipei multidisciplinare sunt implicati in grade diferite in fiecare etapa din parcursul pacientului de la ridicarea suspiciunii de diagnostic pana la tratament si recuperare.
Recuperare si tratament
In cazul acestui diagnostic, etapa de recuperare este esentiala si implica diferiti specialisti in sanatate: dr neurolog pediatru, pediatrul, medicul de recuperare medicala, kinetoterapeut, logoped, psihoterapeut.Recuperarea consta respectarea unui program intensiv de recuperare, de mai multe ori zilnic, pentru a putea copilul sa atinga potentialul maxim de dezvoltare neuro-motorie.
Preventie
Preventia este esentiala prin programe de informare a parintilor/personalului medical/asistentilor comunitari cu privire la etapele de dezvoltare motorie a copilului si metodele de stimulare neuropsihomotorie, astfel incat sa identifice/previna aparitia unei probleme.
Autor: dr. Eugenia Roza - neurologie pediatrica
Proiect: UNICEF Romania si Asociatia KinetoBebe
Comments