top of page
Poza scriitoruluiKineto bebe

Evaluarea neurologica a copilului in primul an de viata

Dr. Eugenia Roza, medic neurolog si om care pune multa pasiune in povestea pe care o traieste in sectia de neurologie pediatrica se alatura echipei de specialisti ai podcastului "Dragi Parinti".

 

Este necesar sa discutam cu un medic neurolog inca din primle luni de viata ale bebelusului?

 

Evolutia bebelusului in primul an de viata este presarata cu multe etape ale dezvoltarii motorii si cognitive pe care parintii nu trebuie sa le piarda din vedere si care vorbesc despre viitoarea stare de sanatate si de bine ale celui mic.

 

Medicul neurolog pediatru este cel care ne vorbeste despre dezvoltarea  psihica, cognitive si motorie a copilului si care poate sa depisteze orice problema care ar putea sa apara imediat dupa nastere. Pe langa etape de dezvoltare, discutam in cadrul podcastului si despre tulburarile de somn, spasmul hohotului de plans, durerile de cap si semnele care pot sa anunte o criza epileptica.

 

Pentru ca majoritatea parintiilor tind sa compare copii intre ei, dorim sa mentionam cateva dintre cele mai importante etape de dezvoltare motorie si cognitiva a copiilor in primele trei luni de viata, restul urmand sa le descoperiti in cadrul podcastului.

 

Dr. Roza tine insa sa mentioneze ca fiecare copil se dezvolta diferit, in ritmul si puterea sa, iar etapele de dezvoltare sunt repere care sunt menite sa ofere parintilor borne de orientare.


La nou-nascut:- miscarile copilului sunt fara obiectiv si fara intentie, acestea sunt haotice- sunt specifice reflexelor varstei- mainile si picioarele sunt stranse la piept- copilul nu poate sa-si intinda complet membrele, pumnii sunt stransi, dar poate face miscari alterne cupicioarele


La 1 luna:- urmareste un obiect dintr-o parte a pozitiei mediane- reactioneaza la sunete ascutite, puternice- misca picioarele in mod unitar- de pe burta ridica pentru cateva momente capul la cateva grade  - in general membrele inferioare sunt mai putin flectate;- prezinta relexul de pasire (atentie, acesta este un reflex care este testat de medici si terapeuti, nu trebuie exersat de parinti si nici incurajata pastrarea acestuia) - controlul capului e absent, acesta cade in fata, intr-o parte sau in spate- strange degetul adultului atunci carnd se introduce in palma sa- fixeaza chipul adultului- inceteaza sa planga cand i se vorbeste

 

La 2 luni:- urmareste un obiect care este pus orizontal in fata ochilor- zambeste- prinde cu mainile pentru scurt timp- controlul capului e imbunatatit, ridicat de pe pat isi mentine singur capulLa 3 luni:- exista schimbari importante la nivel senzorial: distinge doua culori (verde si rosu), o octava,gustul sarat, dulce, acru- incepe sa gangureasca- incepe sa intinda mainile dupa diferite obiecte, dar nu reuseste sa le atinga de fiecare data; mai mult de agata- prinde obiectele care sunt aproape de el;- sta ipe burta in postura papusii, cu pumnii stransi in marea majoritate a timpului si isi mentine capul ridicat o perioada mai lunga- intinde mainile complet si le examineaza cu interes- se obisnuieste cu anumite imagini, ceea ce inseamna ca incepe sa isi exerseze memoria- catre varsta de 3 luni recunoaste persoanele din familie, le deosebeste siisi arata preferintele, ca si pentru anumite jucarii.




Crizele epileptice care pot sa apara in primul an de viata sunt griji pe care cadrele medicale din sectia de neurologie le abordeaza cu mare atentie, acestea fiind cazuri de ingrijorare a parintilor.

 

Astfel dr. eugenia Roza ne explica: crizele epileptice pot aparea la bebelusi. Acestea sunt un tip de activitate anormal a creierului care poate provoca convulsii si alte simptome neurologice. Epilepsia la sugari si copii mici poate fi cauzata de diferite afectiuni, cum ar fi tulburari genetice, traume la nastere, infectii sau anumite afectiuni neurologice.

 

Crizele epileptice la bebelusi pot avea diverse manifestari, inclusiv miscari involuntare ale bratelor si picioarelor, incetinire a dezvoltarii, absente (episoade scurte de privire pierduta), tulburari de somn, iritabilitate sau schimbari de comportament.

 

Medicul neurolog, dr. Eugenia Roza, recomanda ca in cazul in care suspectati ca bebelusul dumneavoastra ar putea avea crize epileptice, sa consultati in cel mai scurt timp un medic specialist care sa efectueze o evaluare adecvata a celui mic.


Medicul va putea sa construiasca o imagine completa a simptomelor si istoricului medical al bebelusului si sa-l ghideze in diagnosticarea si tratamentul potrivit.

1.638 afișări
bottom of page