top of page
  • KinetoBebe

Dobandirea controlului capului

Actualizată în: 29 mar. 2023

Cu siguranta va amintiti momentul cand v-ati tinut pentru prima data copilul in brate, a fost o experienta pe care nu o veti uita niciodata. Va amintiti si de medicul, de asistenta sau de mama dumneavoastra care va spunea sa aveti grija sa ii sustineti capul micutului.



controlul capului


La nastere, nou-nascutii nu au un control bun asupra capului, deoarece muschii gatului sunt slabi si inca nu si-au dezvoltat abilitatile motorii necesare pentru a-si sustine capul.


O provocare majora pentru a dobandi aceasta abilitate este sa-l inveti sa-si sustina singur capul, dezvoltandu-si muschii gatului. Dobandirea acestei abilitati este fundamentala, intrucat sta la baza castigarii altor achizitii motorii, cum ar fi rostogolitul, statul in fundulet, tarartul si in cele din urma mersul. De asemenea, copilul trebuie sa-si poata sustine capul inainte de a incepe diversificarea.


Fiecare bebelus are propriul ritm de a se dezvolta, iar controlul capului va fi, fara dar si poate, o abilitate pe care copilul tau o va dobandi treptat, in timp. Este necesar sa intelegem importanta acestei abilitati si sa putem identifica eventualele intarzieri in dezvoltare.


Care sunt etapele prin care dobandesc bebelusii controlul capului?

La nastere

Nou-nascutul prezinta un control slab al capului, de aceea are nevoie de ajutor pentru a-si sustine capul si gatul. Spre sfarsitul primei luni, reuseste sa intoarca capul de pe o parte pe cealalta, insa va prefera partea de unde provine un stimul luminos, auditiv, sau prezenta parintelui.


Achizitii 1-2 luni

Bebelusul se misca global, printr-o miscare in masa, astfel capul determinand miscarea intregului corp. Pe burtica reuseste sa ridice capul pentru scurt timp si mentine sprijinul pe antebrate. Tot in aceasta perioada invata sa fixeze cu privirea si sa urmareasca un obiect. In timp ce il tineti in brate incearca sa isi sustina si sa isi controleze capul pentru scurt timp.


Achizitii 3-4 luni

Puteti observa un control mai bun asupra capului, sugarul reusind sa mentina capul pe mijloc. Cand sta pe burtica, ridica capul la 45°, adoptand postura „papusa joasa” putand astfel sa isi ridice trunchiul superior pana la nivelul sternului cu sprijin simetric la nivelul coatelor.


De asemenea este in stare sa urmareasca un obiect pe directie orizontala prin rotatia completa a capului stanga-dreapta, fara a implica centura scapulo-humerala.


Achizitii 4-6 luni

Incepand cu varsta de 4 luni si jumatate, atunci cand sta pe burtica este capabil sa isi sustina mult mai bine capul si sa mentina sprijinul pe un antebrat, cealalta manuta folosindu-o pentru a prinde o jucarie.


In jurul varstei de 6 luni, pe burtica, achizitioneaza postura „papusa inalta “, sprijinul realizandu-se la nivelul palmelor, cotul fiind extins. Centrul de greutate se deplaseaza tot mai mult caudal, bebelusul fiind in stare sa isi ridice capul si trunchiul pana la nivelul coapsei.


Cum il puteti ajuta ?

O activitate foarte importanta pentru dezvoltarea motorie armonioasa a bebelusului este statul pe burtica. Din motive de siguranta, in primele luni de viata, se recomanda ca sugarul sa doarma pe spate, de aceea nu trebuie neglijat timpul petrecut pe burtica.


Pozitionarea bebelusului pe burtica are un rol deosebit de important in a dobandi controlul capului, a imbunatati functia de sprijin si a intari musculatura capului si gatului, a spatelui si musculatura abdominala.


Cand ar trebui sa va ingrijorati?

Daca bebelusul are 3 luni si observati ca nu reuseste sa-si sustina capul sau nu il poate ridica nici macar putin; daca observati asimetrii ( mentine capul inclinat mai mult pe o parte sau prefera sa priveasca doar spre o anumita parte) mentionati acest lucru pediatrului.


De asemenea daca bebelusul este nascut prematur( mai devreme de 37 de saptamani) , va avea nevoie de mai mult timp in fiecare etapa de dezvoltare motorie, daca va ingrijoreaza acest aspect puteti discuta cu medicul pediatru.


SFATURI!!!

  • Incercati sa pozitionati sugarul pe burtica dupa ce se trezeste si este odihnit. Incepeti cu intervale de timp scurte, 2-3 minute si cresteti perioada de timp pana la 20 de minute pe zi, in functie de toleranta si nevoile copilului.

  • O modalitate excelenta de a va conecta cu copilul este de a-l pune pe pieptul dumneavoastra in timp ce sunteti intr-o pozitie inclinata pe un scaun, pat sau podea.


conectare


  • Initiati contactul vizual, vorbiti-i, cantati-i copilului in timp ce este pe burta, deoarece acest lucru ii va atrage interesul si il va motiva sa participe.

  • In timp ce copilul se joaca pe burtica, tineti o jucarie in fata lui pentru a-i atrage atentia. Acest lucru va incuraja copilul sa ridice capul si sa ajunga sa o atinga, ulterior sa o prinda si sa se joace cu ea. Puteti folosi jucarii colorate sau care fac zgomot, o oglinda sau carticele senzoriale pentru a creste interesul copilului si a-l stimula sa ridice capul.


ridicarea capului


  • Rulati un prosop pentru a crea un suport si pozitionati-l subaxilar, astfel il ajutati oferindu-i un un sprijin suplimentar in timpul pozitionarii pe burtica.


sprijin prosop


Bibliografie:






20.967 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page