top of page
  • Poza scriitoruluiKineto bebe

Cu bebelusul la Stomatolog?!


Putin parinti stiu ca pentru a mentine starea de sanatate in limite optime pentru bebelus,  in primele luni este obligatorie vizita la pedodont, la stomatologul copiilor. Deseori legam vizita la stomatolog de afectiuni acute sau cronice, si de putine ori de actiuni profilactice.

 

Alaturi de dr. Diana Bandac, am dorit sa aprofundam acest subiect si sa intelegem care este rolul pedodontului si a mai tarziul al stomatologului si de ce este necesara civita in cabinetul de pedodontitie chiar din primul an de viata al celui mic.

 

Mai intai sa intelegem ce inseamna termenul de pedodont si cum poate sa fie medicul pedodont alaturi de parinti:

Pedodontia este o ramura a stomatologiei care se ocupa cu diagnosticarea, prevenirea si tratamentul afectiunilor dentare ale copiilor. Pedodontul este stomatologul specializat in tratarea copiilor si are abilitati si cunostinte speciale pentru a face fata nevoilor si diferitelor stari emotionale ale acestora.

Ei pot trata carii dentare, afectiuni gingivale, malformatii dentare, dar pot oferi si sfaturi si instructiuni privind igiena orala adecvata.

 

In cadrul podcastului, am dorit sa demitizam afirmatia ca dintii de lapte ne fiind permanenti, ei nu trebuie sa fie ingrijiti cu atentie, iar cariile dintilor de lapte nu trebuie sa fie tratate.

 

Din contra, medicul Diana Bandac ne explica ca dintii de lapte sunt importanti pentru mai multe motive:

 

1. Au una din cele mai importante functii: cea de masticatie: Dintii de lapte ajuta copilul sa mestece si sa inghita hrana adecvat, jucand un rol esential in procesul de nutritie.

 

2. Sanatatea dentara pe termen lung: Daca dintii temporari dezvolta carii si sunt pierduti prematur, acest lucru poate afecta pozitia si dezvoltarea corecta a dintilor permanenti care urmeaza sa iasa. De asemenea, infectiile dentare la nivelul dintilor temporari pot afecta si dintii permanenti inca in curs de formare.

 

3. Eliberarea spatiului: Dintii temporari mentin spatiul necesar pentru ca dintii permanenti sa-si gaseasca locul in cavitatea bucala. Daca un dinte temporar este pierdut prematur, spatiul respectiv poate fi inchis de dintii vecini, ceea ce poate duce la inghesuirea si malpozitionarea dintilor permanenti.

 

4. Importanta vorbirii si esteticii: Un set complet de dinti temporari ajuta la formarea corecta a sunetelor si contribuie la un aspect estetic echilibrat.

 

Pentru a avea grija de dintii de lapte, dr. Diana Bandac ne recomanda sa luam in consideratie urmatoarele aspecte:

 

- Igiena orala: Curatarea regulata a dintilor si gingiilor cu o periuta de dinti moale si pasta de dinti adecvata varstei copilului este esentiala. Daca copilul este prea mic pentru a utiliza pasta de dinti, fortati apa curata pentru a indeparta reziduurile alimentare. De asemenea, ar trebui sa se evite hranirea pe biberon sau laptic la culcare.

 

- Alimentatie sanatoasa: O alimentatie echilibrata si sanatoasa, bogata in fructe, legume si produse lactate, contribuie la sanatatea dentara.

 

- Vizite regulate la dentist: Este recomandat sa programati vizite regulate la un pedodont, stomatolog specializat in tratarea copiilor. Acesta va monitoriza sanatatea orala a copilului, va evalua potentialul riscului de carii si va oferi instructiuni privind igiena orala corecta.


 


Subiectul podcastului realizat alaturi de medicul stomatolog se axeaza pe importanta igienizarii gingiilor si primilor dinti inca de la varste fragede de cateva luni. Astfel, incercam sa raspundem la intrebarea: cum spalam pe dinti un bebelus?

Iata cativa pasi:

1. Alegeti o periuta de dinti pentru sugari cu peri moi si cap mic, special conceputa pentru bebelusi sau o bucata de fasa din tifon.

 

2. Incepeti curatarea gingiilor cat mai gevreme si a dintilor din momentul in care apare primul dinte. Puteti sa folositi doar apa sau o pasta de dinti fara fluor in cantitati foarte mici (dimensiunea unui bob de mazare).

 

3. Gasiti o pozitie confortabila pentru dumneavoastra si pentru bebelus. Puteti sa stati in fata lui si sa-l tineti in brate.

 

4. Incepeti cu miscari usoare, circulare, pe fiecare dintele in parte. Asigura-te ca perii ajung sa curete atât pe fata dintelui, cat si in spatele lui.

 

5. Curatarea ar trebui sa dureze cel putin doua minute si trebuie efectuata de doua ori pe zi, dimineata si seara, dupa mese (in functie di de programul de somn al bebelusului).

 

6. Dupa ce i-ati spalat dintii, asigurati-va ca indepartati pasta de dinti din gura celui mic cu ajutorul unei carpe sau unei periute de dinti  mai moale si imnuiata doar in apa.

 

7. Este important sa invatati copilul sa scuipe pasta de dinti si sa nu o inghita.

 

8. Fiti atenti sa nu aplicati prea multa presiune in timpul curatarii, deoarece gingiile si dintii bebelusilor sunt foarte delicate.

 

9. Oferiti celui mic laude sau mici recompense pentru cooperare si incurajati-l sa participe activ la procesul de periere a dintilor.

 

In cadrul podcastului Dragi Parinti, am abordat alaturi de dr. Diana Bandac si alte subiecte de interes pentru parinti, ca: ce sunt si cum prevenim aparitia petelor de culoare inchisa de pe dintii copiilor, ce este caria de biberon, ce facem atunci cand exista probleme de alimentatie cauzare de fren si alte subiecte strans legate despe importanta sanatatii dintilor de lapte.

11 afișări

Comments


bottom of page