Nasterea prematura survine poate de cele mai multe ori neasteptat in viata unei familii. Atunci cand activitatea intrauterina este inrerupta inainte de termen, parintii copilului trec printr-un cumul mixt de stari emotionale (frica, tristete, bucurie) ,punandu-si intrebari cu privire la dezvoltarea copilului lor.
Oare va fi sanatos? Oare va avea anumite intarzieri in dezvoltare? Oare acestea se vor recupera?
In sensul acesta este foarte important ca bebelusul sa fie evaluat si monitorizat inca de la nastere pentru a descoperi acele deficite care pot aparea pe fondul prematuritatii, in vederea aplicarii masurilor corective necesare.
Interventia terapeutica timpurie reprezinta asadar cumulul de servicii (medicale, psihopedagogice, psihologice etc.) desfasurate in primii ani de viata a copilului, cu scopul stimularii adecvate a acestuia si a dezvoltarii sale armonioase.
Dintre beneficiile interventiei terapeutice timpurii in recuperarea copilului prematur, amintim:
Ameliorarea sau recuperarea intarzierii in dezvoltare/deficitului.
Prevenirea intarzierilor ce pot aparea odata cu dezvoltarea in varsta a copilului.
Stimularea si dezvoltarea potentialului maxim al copilului.
Antrenarea functiilor psiho-fizice neafectate in scop de suplinire (dupa caz).
Imbunatatirea capacitatilor adaptative ale copilului.
Beneficii ce au in vedere plasticitatea cerebrala a copilului din primii ani de viata (disponibilitatea creierului de a se lasa modelat).
Oferirea suportului necesar familiei in vederea depasirii dificultatilor de gestionare a problemelor copilului, a dificultatilor de natura emotionala etc.
Autor: Psiholog Anne Lena Boghean