top of page
  • Poza scriitoruluiKineto bebe

Aparatul dentar – necesitate sau moft cand vine vorba despre starea de sanatate a copiilor

Medicul ortodont pediatru este specialistul care se ocupa de diagnosticarea, prevenirea si corectarea problemelor de aliniere a dintilor si a maxilarelor la copii. Medicii ortodonti sunt specializati in evaluarea si tratamentul malocluziilor, cum ar fi dintii strambi, suprapusi sau alinierea incorecta a maxilarelor.

 

Medicul ortodont pediatru poate trata problemele dentare si de aliniere inca de la o varsta frageda, contribuind astfel la dezvoltarea normala a arcadelor dentare si la obtinerea unei danturi sanatoase si frumoase in viitor. Acest specialist are competente in ortodontie si stomatologie pediatrica pentru a putea oferi tratament adecvat in functie de nevoile dentare ale copiilor.

 

Dr. Marinela Banica este medic specialist in Ortodontitie si Ortopedie Dento-Faciala si de peste 14 ani aduce in cabinete si in mass media din Romania cele mai noi informatii cu privire la importanta pozitiei dintilor (chiar si de lapte) pentru o dezvoltare armonioasa a copiilor. 


In cadrul podcastului “Dragi Parinti” dr. Marinela Banica explica care este diferenta intre stomatolog si ortodont, cand mergem cu copilul la ortodont si cat de tare doare un tratament in cabinetul medicului ortodont, dar si alte subiecte de mare interes pentru parinti.

 

Mai intai trebuie sa intelegem care este diferenta intre un pedodont - stomatolog pediatru- si un medic ortodont. Aceasta consta in domeniul lor de specialitate si in tratamentele pe care le furnizeaza.




Un pedodont este stomatologul specializat in tratarea si managementul sanatatii orale a copiilor, inclusiv prevenirea, diagnosticarea si tratarea problemelor dentare si ale cavitatii bucale specifice varstei copilului. Pedodontul se ocupa de preventia cariilor dentare, de curatarea si igiena dintilor, de tratarea leziunilor dentare si a afectiunilor gingivale, precum si de educatia pacientilor si parintilor in ceea ce priveste igiena orala si obiceiurile sanatoase.

 

Pe de alta parte, medicul ortodont se specializeaza in diagnosticarea si tratamentul problemelor de aliniere a dintilor si a maxilarelor la pacientii de toate varstele. Acestia pot determina daca pacientii au nevoie de aparate dentare, cum ar fi brate sau aparate invizibile, pentru a corecta pozitia dintilor si a maxilarelor. Scopul principal al unui medic ortodont este de a crea o aliniere corecta a dintilor si a maxilarelor, atat in scop functional, cat si estetic, pentru a obtine o dantura sanatoasa si ocluzie normala.

 

Astfel, pedodontul se concentreaza pe perioada copilariei si pe aspectele de baza ale sanatatii dentare, in timp ce medicul ortodont se ocupa de alinierea specifica a dintilor si a maxilarelor.

 

Dr. Marinela Banica indica faptul ca este foarte important ca cei mici sa fie vazuti de un medic ortodont inca de la o varsta cat mai frageda. Chiar de la varsta de 3 ani, este extrem de important.

Exista patru avantaje principale ale examinarii, diagnosticului si tratamentului timpuriu:

-       inlatura factorii nocivi, care pot influenta cresterea,

-       varsta excelenta pentru corectarea cresterii si restabilirea dezvoltarii normale,

-       ajuta/asista la imbunatatirea bunastarii psihologice a copilului,

-       salveaza unii pacienti de viitoare extractii ale dintilor permanenti sau interventii chirurgicale maxilo-faciale.

 

In cadrul podcastului “Dragi Parinti” abordam si alte subiecte referitoare la tratamentul orthodontic, costul si avantajele acestuia, legatura intre ortodontitie so postura copilului si cu un tratament orthodontic corect ajuta la cresterea stimei de sine a copilului.

17 afișări

Comments


bottom of page