logo
  • 04 FEB 16
  • 0
  Programul de “Gimnastica pentru combaterea obezitatii”

  Obezitate inseamna sa ai un surplus de greutate vizibil peste normal. La copii este diferit… ne plac copilasii grasunei si bucalati insa si la ei exista un barem al greutatii normale in functie de inaltime si varsta.

  In ultimii ani numarul copiilor supraponderali si chiar obezi a crescut ingrijorator si, din statisticile medicale, reiese ca ei vor fi  viitorii adulți care sufera de obezitate.

  Din acest motiv mentinerea unei greutati optime în copilărie diminuiaza sansele ca cel mic sa devina un adult obez.

  De cele mai multe ori ne intrebam de ce este copilul supraponderal.

  In general obezitatea infantila are urmatoarele cauze:

  Alimentatia. Majoritatea parintilor nu dispun de suficient timp pentru a le pregati copiilor mese sanatoase, acestia ajungand sa manance alimente semipreparate sau merg prea des in restaurante tip fast-food in care mancarea nu este cea recomandata in alimentatia copilului. Un alt aspect al alimentatiei copilului este acela de a dimensiona marimea portiilor astfel incat copilul sa nu manance mai mult decat este necesar. Alimentatia in exces dauneaza organismului!

  Sedentarismul. Lipsa miscarii zilnice, in parc sau intr-un spatiu amenajat in care sa faca putin sport cel mic, duce la cresterea in greutate.

  Mostenirea genetica. Joaca un rol important in viata copilului; o importanta de peste 30 %. Astfel: daca in familie exista persoane obeze si copilul va fi predispus la aceasta boala. Si in acest caz greutatea poate fi tinuta sub control printr-o dieta echilibrata si exercitii specifice.

  Probleme de sanatate asociate obezitatii

   Surplusul de greutate poate cauza  probleme osteo-articulare, la nivelul coloanei( o curbura lombara accentuata) sau dezvoltă deviații la nivelul genunchiului (genunchi deviati in interior cu aspect de  „x”), dereglari de tensiune, probleme cardiace, dificultati emotionale, probleme psihologice, tulburari ale unor aparate/ organe si nu in ultimul rand….singuratate.

  Centrul KinetoBebe a initiat programul de „ Gimnastica pentru combaterea obezitatii”

  Acest program este special conceput pentru copii si imbina elementele de gimnastica si kinetoterapie avand drept scop atat scaderea in greutate cat si combaterea unor atitudini vicioase care pot aparea la copiii supraponderali.

  Programul se va desfasura sub indrumarea unui kinetoterapeut, urmarindu-se in permanenta atingerea obiectivelor propuse in fiecare caz (problemele fiecarui copil supraponderal).

  Obiectivele generale ale programului:

  •  Scaderea greutatii corporale
  •  Cresterea capacitatii de efort a organismului
  •  Imbunatatirea respiratiei si marirea ventilatiei pulmonare
  • Tonifierea generala a organismului si in mod deosebit a musculaturii abdominale
  •  Prevenirea instalarii altor afectiuni generate de obezitate
  •  Prevenirea hipotoniei gastrice si intestinale

   Etapele desfasurarii programului :

  1. Sedinta evaluare 
  •      Evaluarea capacitatii de efort (Proba  Ruffier adaptata)
  •      Testarea mobilitatii articulare si a echilibrului (Hettinger)
  •      Testarea fortei musculare
  •      Evaluare afectiuniilor motrice asociate
  1. Etapa lipolitica
  •      Se urmareste scaderea tesutului adipos prin exercitii cu o intensitate usoara asociate cu exerciti de respiratie.
  1. Etapa de tonifiere musculara
  •      Se lucreaza pentru tonifierea intregului organism prin cresterea intensitatii exercitiilor.
  1.  Etapa de mentinere
  •  Incercam sa pastram ceea ce am realizat in etapele 2 si 3 și evitam ca cel mic sa ia in greutate

  Kinetoterapia optimizeaza starea de sanatate a copilului tau 

  Cu ajutorul sportului si al unui program de kinetoterapie adaptat  putem distruge straturile de grasime inestetice, ne putem deplasa cu mult mai multa usurinta, putem alerga rapid, putem purta orice tip de haina fara a atrage priviri negative, ne vom simti sanatosi.

  Pentru ca sanatatea ta conteaza!

  Leave a reply →