logo

Dragi parinti,

Stim ca a fi parinte inseamna momente de fericire , bucurie, dar si momente pline de intrebari si temeri . Pentru a veni in ajutorul dumneavoastra Centrul KinetoBebe a infiintat sectiunea “Intreaba Specialistul” prin intermediul careia  va poate raspunde la toate intrebarile cu ajutorul medicilor specialisti parteneri, a kinetoterapeutilor pediatri si a psihologilor.

Va rugam sa ne trimiteti aici intrebarile dumneavoastra si veti primi raspunsul in cel mai scurt timp.

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Subiectul

Mesaj

De la ce varsta a copilului putem veni cu el la un logoped?

Aparatul fonoarticulator se maturizeaza in jurul varstei de 3 ani, dar exista neaparat o varsta optima pentru interventia logopedica. Evaluarea logopedica se poate face oricand dupa instalarea vorbirii (in particular) sau cand ar trebui sa fie deja instalata (in general).  In urma acestei evaluari se va stabili un diagnostic logopedic  diferentiat ( corelat cu un diagnostic medical daca este cazul) si in functie de acesta se vor stabili obiectivele interventiei.

Daca vorbim de tulburarile de limbaj stim ca vorbirea este in continua structurare si dezvoltare ; astfel ca o interventie timpurie ajuta la reducerea tendintei de consolidare si agravare a problemelor aparute , pana la eliminarea lor.

Am un baietel in varsta de 4 luni , il pot aseza in fundulet intre perne?

In primul rand fiecare copil are propriul lui ritm de crestere , la 4 luni este prematur sa asezam bebelusul in fundulet deoarece musculatura paravertebrala  nu este bine formata si nu reuseste sa sustina greutatea corpului.

Aşezarea prematură a bebeluşilor în fund îi împiedică să se rostogolească, să se învârtă, să se deplaseze uşor în lateral sau să aibă alte activităţi. Atunci când sugarul este aşezat în această poziţie înainte să fie capabil să ajungă aici independent, de cele mai multe ori nu poate scăpa din poziţie fără să cadă, ceea ce nu încurajează sentimentul de siguranţă şi de încredere în propriile forţe.

Copilul meu de patru ani este “rarait” . Mai este ceva de facut?

Sunetul “r” este printre ultimile sunete achizitionate in vorbire. Daca sunetul este/ramane afectat dupa varsta de 3 ani putem vorbi despre “rotacism”(deformarea , omisiunea  sunetului “r” cu alt sunet) sau “pararotacism” (inlocuirea sunetului  cu alt sunet )

In functie de cauza determinata (anomalii anatomice ale aparatului fonoarticulator, imitarea unor metode deficitare de pronuntie etc.) se stabiles pasii terapiei logopedice.  Cu perseverenta si exercitiu orice demers logopedic poate fi un succes.  In cazul in care aceste probleme aparute nu sunt corectate pot crea o serie de frustrari si complexe care pot afecta personalitatea copilului.

Buna ziua, Am o fetita de 11 luni care sta in picioare si a inceput sa mearga. Am auzit pareri pro cat si contra privind folosirea hamului . Care este parerea voatra? Ar trebui sa ii cumpar fetitei un ham sa o ajut sa mearga?

Nu este recomandata utilizarea unui ham pentru a invata sa mearga un copil . Folosirea hamului la un copil care nu merge independent duce la  fortarea acestuia, la suprasolicitarea articulatiilor copilului si in final , ii intarziem mersul independent .

Am un baiat de 4 ani care este foarte fricos. Se sperie de orice chiar si de sunete. Noi am incercat sa vorbim cu el dar nu am reusit sa il facem sa inteleaga ca nu este nici un pericol . Ce putem face sa ii treaca frica?

Frica este normala in randul copiilor si nu numai, ea reprezinta un reflex de autoaparare al omului. Insa cand frica ia forma unei fobii (frica de obiect) sau anxietati (teama generala) este recomandat sa se faca o evaluare psihologica ( anamneza, teste proiective etc)si sa se inceapa demersul terapeutic  care pe langa obiectivele operationale vizand cresterea stimei de sine a copilului urmareste si gasirea unei cai de corectare a relatiei copil-parinti-mediu inconjurator.

Am o fetita de 3 ani si jumatate care este foarte activa , nu sta locului niciodata. Daca incepem sa ne jucam impreuna nu se concentreaza mai mult de cateva minute la acel joc si pleca sa faca altceva. Am incercat sa desenam , sa facem figurine din plastilina, ii citim povesti dar nu reusim sa ii captam atentia prea mult. Nici la gradinita nu reuseste sa fie atenta sau sa stea cuminte.

In acest caz se recomanda  vizita la un psiholog pediatru care sa realizeze o evaluare psihologica a copilului si a stabili natura simptomelor (deficit/pseudodeficit de atentie)si gradul in care acestea afecteaza dezvoltarea copilului.  In paralel se recomanda si o evaluare neurologica, facuta de un medic neurolog pediatru.

Interventia terapeutica are ca scop canalizarea energiei si a activitatilor in care este implicat copilul in vederea stimularii corecte a acestuia si stabilirea de reguli si limite care sa-l ajute sa se conecteze cu mediul inconjurator si propria persoana.

Paralel cu terapia copilului se recomanda  consilierea parentala cu scopul de a stabili un numitor comun intre terapie si educatia parentala pentru ca efectele pozitive sa fie pe termen lung.

Am o fetita de 9 luni care s-a ridicat in picioare paseste in patut tinandu-se de bare, sta in patru labute dar nu merge asa. Este necesar sa mearga in patru labute?

Mersul in 4 labute este foarte important pentru dezvoltarea motorie a copilului pentru ca pregateste soldurile pentru a sustine greutatea corpului in ortostatism (in picioare). De asemenea dezvolta alternanta mana-picior si ajuta la tonifierea musculaturii paravertebrale.