Siteul este in constructie. Revenim curand.
logo
  • 03 IAN. 17
  Terapia Vojta in Centrul KinetoBebe

   

   Terapia Vojta este un mijloc kinetoterapeutic folosit cu succes în lumea larga pentru tratarea tulburarilor de miscare și de tonus muscular atat la sugari cat si la copii, adolescenti si adulti.

  Este o terapie reflexa care prin stimularea bine determinata (zona, vector de forta, numar de zone, durata) a SNC (sistem nervos central/creier) activeaza modele de mișcare la nivelul întregului corp vizibile mai ușor la segmentele extremitatilor. Modelul global este alcatuit din modele partiale de miscare ce se regasesc în ontogeneza, in diferite stadii ale dezvoltarii copilului.

  Dezvoltata de medicul ceh neurolog și neurolog pediatru Vaclav Vojta, aceasta terapie porneste de la o evaluare completa a motricitatii spontane (ce poate face copilul spontan, relatia cu mama, relatia cu mediul etc.), testarea reactiilor de postura (7 reactii), testarea reflexelor primitive (de obicei facuta de medicul specialist)  și aprecierea reactiilor din timpul terapiei.

  Principiile Terapiei Vojta

  Terapia Vojta, locomotia reflexa, este cladita pe doua mari complexe artificiale de miscare: tararea reflexa și rostogolirea reflexa. Sunt artificiale deoarece nu se gasesc ca model global în miscarea spontana a individului, insa contin secvente partiale ale modelelor globale întalnite în dezvoltarea ideala a copilului. Dupa Vojta, dezvoltarea motorie ideala o mostenim si maturizarea SNC ”ne pune la dispozitie” din zone subcorticale modelele globale ale locomoției reflexe. Aceste modele pot fi chemate si rechemate prin stimulare de la nastere pana la o varsta inaintata.

  In perioada de sugar orice perturbare a SNC duce la blocarea dezvoltarii ideale cauzand întarziere, tulburari de tonus muscular (hiper/hipotonie), tulburari de coordonare-control. Manifestarile pot avea forme de la foarte usoare, nesesizabile de către parinti, pana la cele mai grave.

  Terapia Vojta vine în ajutorul tuturor (pacient, terapeut), cu rezultate foarte bune mai ales în ceea ce priveste calitatea miscarii. Fiind o terapie reflexa,  pacientul trebuie doar sa accepte/adopte pozitiile initiale din care se stimuleaza zonele prestabilite si deci nu se vor exersa miscarile ca prinderea, rostogolirea, mersul în patru labe, ridicarea sau mersul biped, ci se vor activa miscarile partiale din Ontogeneza (dezvoltarea ideala), care il vor ajuta pe copil sa descopere singur modelele globale. Aceste functii si stadii motorii vor aparea la copil ca rezultat al terapiei în timpul miscarilor spontane din timpul zilei.

  Parintii, familia joaca un rol crucial în tratamentul de recuperare al copilului. Ei trebuie să se implice și să lucreze acasa cu copiii dupa ce au fost instruiti si supravegheati de catre un terapeut Vojta.

  Tratamentul este individualizat, alegandu-se obiective apropiate si indepartate fiecarui pacient.

  Terapia Vojta poate fi aplicata in tratarea:

  Terapia Vojta intervine multilateral și poate fi folosita ca terapie de baza în domeniul fizioterapiei într-o mulțime de patologii, printre care:

  • Tulburari de coordonare centrala la sugar (intarziere motorie, asimetrie etc.);
  • Tulburari de mișcare ca urmare a leziunilor cerebrale (pareze cerebrale);
  • La pareze periferice ale membrelor (pareza brahiala)
  • Malformatii sau traumatisme ale coloanei vertebrale cu lezare medulara (spina bifida, post traumatisme vertebro-medulare etc);
  • Diferite boli neuromusculare cu evitarea oboselii;
  • Tulburari ale staticii vetrebrale (scolioze, cifoze, boala Scheuremann etc.);
  • Leziuni ortopedice ale membrelor, in special la copii;
  • În tratamentul dezvoltarii deficitare a soldurilor (displazie de sold, luxatie etc.);
  • Probleme respiratorii, de masticatie și deglutitie.

  Nu poate fi folosita în urmatoarele afectiuni si situatii:

  • Boli acute febrile/respectiv boli inflamatorii;
  • Vaccinare, primele 4-5 zile dupa ce se administreaza;
  • Boli speciale, ca de exemplu osteoporoza, boala oaselor de sticla;
  • Anumite boli cardiace sau musculare;
  • Epilepsie – pana la indicația medicului (de obicei cand crizele sunt controlate)
  • Cancere cu metastaze;
  • Sarcina

  Kinetoterapeut  Aciu Maria

  Centrul KinetoBebe