logo
  • 21 IUL 17
  Stai cu spatele drept!

  Inca de cand eram copii auzeam frecvent, de la parintii nostri, expresia: “stai cu spatele drept!”. Se pare ca o mare parte dintre noi, acum deveniti parinti, ne-am insusit aceeasi expresie pentru ca observam o postura corporala nedorita la copiii nostri.

  Daca inainte sursele de informare erau limitate pentru parintii nostri, acum noi nu mai putem avea aceeasi scuza. Este important sa intelegem de ce sta copilul cu spatele addus (cocosat) sau cu un umar mai sus decat celalalt.

  Faptul ca incercam sa ii corectam verbal postura corporala, pe el nu il ajuta chiar daca ne referim la un copil de 5 ani sau unul de 15 ani.

  In primul rand ar trebui sa identificam cauza pozitiei defectuoase. Sa observam cum sta cand se joaca, unde isi petrece mare parte din timp; sa il urmarim cand citeste sau isi face temele (sta corect pe scaun?), sa il vedem cum merge sau cum alearga. De cele mai multe ori o pozitie asimetrica a trunchiului sau o cifozare a coloanei vertebrale poate avea ca si cauze:

  • Slabiciunea musculaturii paravertebrale si abdominale;
  • O deviatie a coloanei vertebrale (cifoza sau scolioza);
  • O asimetrie la nivelul bazinului;
  • Scurtare a unuia dintre membrele inferioare;
  • Consecinta dupa o accidentare (entorsa, fractura de membru);
  • Durere musculara sau articulara.

  Trebuie sa invatam copilul ce inseamna sa stea cu spatele drept. Pentru a intelege cum sa stea intr-o pozitie corecta, oglinda ne este de mare ajutor. Copilul sa stea in fata oglinzii si sa isi identifice pozitia initiala cu ajutorul nostru. Sa observe cu ajutorul explicatiilor noastre cum ar trebui sa isi corecteze postura si cum sa o mentina. Acest exercitiu este necesar sa devina o rutina, pentru ca si copilul sa constientizeze si sa isi regleze orice asimetrie.

  Daca observam constant o postura corporala deficitara la copil este important sa il ducem la un specialist: medic ortoped sau un kinetoterapeut pentru o evaluare detaliata.

  sursa imaginii:http:denisapetcu.ro

  Scolioza la copii – cauze, riscuri, semne precoce