logo
  • 11 SEP 17
  Si copiii nostri devin sedentari

  Desi toti parintii sunt informati si sfatuiti de cadrele medicale sa incurajeze copiii si sa ii duca sa faca sport, din ce in ce mai putini copii gasim in salile de sport, parcuri, terenuri de joc. Tendinta adultilor este catre sedentarism, din cauza lipsei de timp, si a copiilor de asemenea. Ei sunt dusi la scoala cu masina, cumparaturi cu masina, la orice activitate intelectuala sau fizica tot in masina. Este adevarat ca timpul este prea scurt si viata mult prea alerta, dar daca dorim ne putem restabili prioritatile, mai ales pentru copiii nostri. Toate acestea incurajaza copiii sa devina sedentari.

  Cum isi petrece timpul copilul tau? Alege o zi la intamplare si calculeaza: cat timp sta pe scaun, cat timp petrece la tv/telefon/tableta, cat timp are activitate fizica?

  Un mod eronat de a privi activitatile zilnice si de rutina ale copilului, inca de cand incepe sa mearga sa-si exploreze spatiul este sa consideram ca “nu stau locului”. De ce ar fi hipoton copilul meu, cand nu sta deloc? Asa privesc parintii activitatile care sunt normale pentru copii si ii stimuleaza fizic pana la un anumit punct. Ei au nevoie de spatiu mult. Au nevoie sa isi depaseasca limitele, sa alerge, sa urce, sa coboare si aceste lucruri nu doar dupa un program prestabilit de noi, adultii, ca apoi sa consideram ca i-am stimulat asa cum au nevoie.

  Copiii petrec foarte mult timp in casa sau in spatii inchise, iar apoi cand ies afara sunt controlati permanent: “nu alerga sa nu te impiedici!, nu alerga sa nu transpiri sau sa cazi!”. Toate aceste manifestari ale noastre, care nu sunt altceva decat temerile noastre nejustificate, se repercuteaza asupra lor.

  Daca nu incercam sa ii facem sa imbratiseze activitatea sportiva inca de la inceputul vietii, este dificil ca apoi sa ii convingem de acest lucru. Sportul inseamna sanatate, dar ei nu inteleg sensul astfel incat sa accepte orarul stabilit de noi pentru aceasta activitate. Dar daca sportul face parte din viata noastra, ca faptul ca trebuie sa manance, sa aiba activitate intelectuala, ca trebuie sa petrecem timp impreuna cu ei, atunci va fi parte integranta din  ei si vor intelege sensul. Va fi mai usor pentru toti si ei vor beneficia la maxim de efectele pozitive ale activitatii fizice.

  Sfaturi:

  Lasati-va copiii sa alerge chiar daca transpira!

  Acordati-le minim de libertate de a se manifesta prin sport, fara sa le controlati fiecare miscare!

  Fiti un exemplu pentru ei, faceti sport impreuna!

  Nu ii santajati: fa sport si apoi primesti tableta! Pentru ca vor cauta mereu recompensa fara a iubi miscarea si o vor face doar pentru o perioada scurta (ei isi pierd repede interesul chiar si pentru anumite recompense mult ravnite)!

  Despre efectele benefice ale sportului stim toti, dar as vrea sa reamintesc despre “fericire”(secretia serotoninei si ale endorfinelor ca urmare a activitatii fizice sustinute  care dau starea de “fericire”)

  Ce fel de copii ne dorim, cu zambetul pe buze sau adusi de spate, tristi si cu ochii in tableta?