logo
  • 31 IUL 18
  Legatura dintre diversificare si pozitionarea in asezat

  Frecvent mamicile intreaba medicul cum incep diversificarea daca bebelusul lor nu sta in fundulet. Cand se apropie varsta de 5 luni, parintii realizeaza ca mai au putin pana la momentul diversificarii si copilul nu sa semne ca ar putea sustine pozitia asezat.

  Diversificarea incepe dupa varsta de 6 luni la sfatul medicului pediatru al copilului.

  De ce se incepe diversificarea la 6 luni? Desi de cele mai multe ori se leaga etapa de diversificare cu statul in fundulet, sunt lucruri mult mai importante care se produc in dezvoltarea copilul de care depinde aceasta noua etapa.

  Oare copilul nu poate manca daca NU a ajuns in fundulet?

  DA, copilul cand este alimentat trebuie sa aiba o pozitie semisezanda, nu culcat. Aceasta pozitie trebuie adoptata doar in timpul mesei, copilul fiind sprijinit in scaunul de masa sau in bratele parintelui. Este important sa ia parte ACTIV la tot procesul de alimentare.

  Pentru a sta in fundulet cu echilibru, copilul trebuie sa stie sa se aseze si apoi sa coboare din aceasta pozitie. Sa invete sa se puna singur in pozitie , nu pasiv de catre parinte.

  Ce apare la 6 luni si este important pentru diversificare?

  – se modifica pozitia diafragmului si apare o respiratie costo-abdominala ( in primele luni de viata fiind doar abdominala);

  – se tonifiaza musculatura trunchiului;

  – apare miscarea tridimensionala la nivelul mandibulei, astfel copilul poate face miscarea de masticatie.

  Toate acestea concura la reusita copilul de a gestiona alimentele, de a le mesteca., de a le inghiti si de a tusi eficient in cazul in care se ineaca.

  Cu cat copilul evolueaza din punct de vedere neuromotor isi doreste sa se ridice pentru pozitia de asezat.

  Desi ne dorim atat de mult sa ne vedem copilul in fundulet important este sa stie sa gestioneze singur pozitia. Astfel se dezvolta si reactiile de echilibru si coordonarea. In acest fel nu vom avea surprinza neplacuta de a cadea si a se accidenta.

  Reactiile de echilibru se dezvolta odata cu posibilitatea de a se sprijini pe palme atunci cand doreste sa se ridice in fundulet, ca apoi sa poata reveni singur pe burtica sau pe spate. Sa stie cat timp sa ramana in aceasta pozitie, cand a obosit si doreste sa faca altceva.

  Sfat: NU grabiti copilul!

  Daca celelalte achizitii motorii sunt conform varstei, va aparea si statul in fundulet. Copilul trebuie sa se miste, nu sa stea! Daca se rostogoleste, se sprijina bine pe palme de pe burtica, se aseaza in patrupedie, se invarste in jurul axului corpului de pe burtica, pasul urmator va fi ridicarea in spatiu, vrea mai mult si se va aseza.

  Cand avem semne ca este o problema?

  – copilul are tonus muscular scazut si intarziere in achizitiile motorii;

  – cand se ineaca frecvent;

  – cand scoate alimentele din gura (hrana sau apa), neputand inghiti;

  – cand nu este interesat de alimentatie.

  In oricare dintre situatii cereti sfatul medical perdiatru!

  Cand sta bebelusul in sezut?