logo
  • 07 IUL 17
  Interventia logopedica in dislalia la scolari

  Prin definitie, dislalia este tulburarea de pronuntie (de articulare) provocată de afectiuni organice sau functionale ale organelor periferice ale vorbirii si care constă in imposibilitatea emiterii corecte a unuia sau mai multor sunete.

  Etimologic, cuvântul dislalie provine din grecescul ,,dys’’, care înseamnă greu, dificil şi ,,lalein’’, care semnifică a vorbi. Dislalia este cea mai răspândită formă a tulburărilor de pronunţie.  Dislalicul nu prezintă dificultăţi în înţelegere şi în exprimare, ci doar dificultăţi de realizare sonoră.

  Pana la varsta de patru ani, dislalia poate fi generata de o cauza fiziologica, respectiv de o dezvoltare insuficienta a sistemului cerebral aferent vorbirii sau de anumite deficiente de dezvoltare ale aparatului fono-articulator.

  Dupa ce copilul implinestecopilul implineste varsta de patru ani, sistemul cerebral si aparatul fono-articular sunt suficient de bine dezvoltate, motiv pentru care prezenta dislaliei poate indica alte probleme. Daca copilul deformeaza sunetele, le substituie, le inverseaza spontan sau omite sa le pronunte, modificand, astfel, structura unui cuvant si implicit intelesul si aspectul lui semantic este important sa apelati la un LOGOPED si sa incepeti o terapia logopedica, rezultatele acesteia fiind deosebite in cazul interventiei precoce.

  Copilul are nevoie de ajutor specializat dar mai ales individualizat. Lucrul individual inseamna un program ce se muleaza exact pe nevoile copilului.

  Limbajul copilului intre 2-3 ani

  Cele mai afectate sunt sunetele care apar destul de tarziu in vorbirea micutului, respectiv cele care impun sincronizarea si modularea de finete – sunetul vibrant ,,r”, sunetele siflante ,,s”, ,,z”, africate ,,c”, ,,g”, ,,ţ”, dar si sunetele şuierătoare ,,ş” şi ,,j”.

  Conditiile de baza pentru ca un program logopedic sa demareze eficient sunt legate de faptul ca este necesar ca, copilul sa stie sa imite, sa poata sustine contactul vizual si sa poata fi antrenat in activitate pentru scurt timp.

  Dislalia este deseori legata de dislaxie-disgrafie. La majoritatea dislalicilor apar fenomenele de transpunere  misiunilor, deformarilor si substituirilor din vorbirea orala si in scris.

  Dificultatile de pronuntie, de scris si de citit pot fi prevenite prin interventie logopedica precoce, cu copiii prescolari mici pentru a evita transformarea tulburarii de pronuntie in deprinderi gresite. Asadar, dragi parinti NU trebuie să amânaţi rezolvarea problemelor în speranţa că acestea se vor rezolva de la sine pe măsură ce copilul creşte pentru ca riscaţi agravarea acestora şi efortul pentru recuperare va fi mult mai mare.

  Sursa imagine https://www.slideshare.net/solkri/dislalia-15043299/3

   

  Logopedie