logo
  • 15 SEP 17
  Fiziologic si patologic in dezvoltarea neuromotorie a bebelusului

  Deseori bebelusii adopta anumite pozitii care noua, parintilor, ni se par normale sau din contra gresite, asa ca ne putem ingrijora. Iata cateva lucruri pe care le putem observa in dezvoltarea bebelusului si care fac diferenta intre fiziologic si patologic.

   In primele luni de viata, bebelusul, atunci cand sta pe spate, are o pozitie asimetrica la nivelul capului. El poate avea o preferinta in a-l tine rotat catre o singura parte, chiar si trunchiul sa fie arcuit catre acea parte. Aceasta pozitie este fiziologica, dar daca persista peste varsta de trei luni, este necesar sa semnalam medicului pediatru la care mergem cu copilul. Este important sa observam pozitiile si miscarile pe care le face bebelusul in primele trei luni de viata pentru a evita aparitia torticolisului (observam preferinta de a sta cu capul rotat doar catre o parte. Pastreaza pozitia atat pe spate, cat si atunci cand este pozitionat pe burtica, atunci cand doarme sau cand este treaz).

  Miscarile membrelor bebelusului trebuie sa fie simetrice, miscari de pedalare la nivelul picioarelor. Observam daca are miscari mai lente pe o anumita parte sau o mobiliatate scazuta pe o singura parte (atunci cand schimbam copilul putem constata).

  De la nastere pana in jurul varstei de doua luni, bebelusul poate tine piciorusele cu varfurile in exterior si nu reprezinta vreun motiv de ingrijorare. Aceasta pozitie asociata cu mobilitate crescuta la nivelul articulatiilor gleznelor (partea posterioara a piciorului se poate lipi de tibie atunci cand se examineaza flexia gleznei). Daca se observa ca varfurile picioarelor sunt mentinute in interior si copilul pastreaza doar acesta pozitie, este necesar sa mergeti la medicul ortoped.

  Atunci cand schimbam scutecul bebelusului putem observa daca are o mobiliatate scazuta la unul dintre solduri. Acest semn poate reprezenta o displazie de sold. Desi ecografia la nivelul soldului a devenit o rutina in investigatiile copilului (in primele doua luni este recomandata), unii parinti nu sunt sfatuiti sa o faca.

  In jurul varstei de trei luni, bebelusul incepe sa atinga obiectele cu mainile (pe linia mediana a corpului), ca apoi sa le prinda sa le duca spre gura. Daca observati ca foloseste doar o singura mana sau depaseste varsta de patru luni si nu apuca obiectele, va trebui sa discutati cu medicul pediatru. Copilul pana la varsta de doi ani nu trebuie sa foloseasca o singura mana pentru apucare sau manipulare de obiecte (nu exista dreptaci sau stangaci pana atunci).

  Atunci cand incepe sa stea copilul in fundulet (in jurul varstei de 6-7 luni), observati-i postura: sta cu capul inclinat catre o parte?, sta cu spatele cifozat? Sau nu poate pastra pozitia si se arcuieste pe spate? Oricare din semnele de mai sus pot fi motive de ingrijorare si este necesar sfatului unui medic.

  Atunci cand esti parinte, mai ales daca este primul copil, ai foarte multe sarcini de indeplinit, totul este nou si poti fi coplesit. De aceea daca mergeti constant cu copilul la medic si faceti investigatiile necesare specifice varstei puteti evita aparitia unor probleme ce se pot rezolva din timp, nu agrava.

   

  Importanta unei evaluari de kinetoterapie