logo
  • 19 OCT 17
  De ce sa aleg pentru terapie un centru de recuperare specializat si nu terapia la domiciliu?

  Terapia intr-un centru  de recuperare

  Copilul are nevoie de recuperare ortopedica sau neurologica. De ce sa nu aduc acasa un terapeut si sa vin, de cateva ori pe saptamana, la un centru  de recuperare? Iata intrebarea pe care si-o pun multi dintre parintii care trebuie sa le ofere celor mici astfel de programe.

  Chiar daca trebuie sa faceti drumul acasa – centru, pentru copil avantajele sunt demne de luat in seama.

  In primul rand, un centru de recuperare are toata dotarea necesara. Este vorba despre spatii special amenajate pentru fiecare categorie de deficienta ortopedica sau neurologica intalnita in cazul copiilor.

  Corectitudinea exercitiilor si verificarea acestora

  Al doilea motiv il reprezinta terapeutii. Vorbim despre persoane competente, verificate de angajatori, dar si de catre medici specialisti. Este cu adevarat periculos sa gasiti un terapeut pe Internet, cu recomandari pe care e greu sa le verificati, si care sa vina in preajma copilului pentru programe medicale. Nu puteti sa verificati corectitudinea programelor terapeutice pe care le aplica copilului, deoarece nu aveti pregatirea necesara de a-l verifica. Intr-un centru specialitzat, terapeutii sunt verificati de catre medici de specialitate, isi stabilesc obiective alaturi de copil, pe care le urmeaza, iar rezultatele sunt evaluate de asemenea de catre un medic.

  Tineti cont de inca un aspect, in cazul in care copilul interactioneaza cu un terapeut slab pregatit. Daca are parte de un program de recuperare care contine greseli, acestea pot avea consecinte grave asupra sanatatii copilului.

  Perseverati!

  La aceste programe de recuperare, in centre specializate, trebuie sa perseverati. Daca veniti la cateva sedinte si credeti ca ati invatat exercitiile, poate fi iar o situatie periculoasa pentru copil.

  Spre exemplu, faceti exercitiile acasa, asa cum ati vazut intr-un centru specializat. Nu puteti sa fiti sigur de corectitudinea acestora, doar dupa ce le-ati vazut de cateva ori.

  In practica, terapeutii au constatat ca parintii fac acasa de doua-trei-patru ori exercitiile, alaturi de micuti. Apoi din ce in ce mai rar pana renunta la program. Din pacate, in acest timp, problemele ortopedice sau neurologice persista si se pot agrava in lipsa ajutorului specializat.

  Socializarea copilului este vitala

  Pe de alta parte, simplul fapt ca cel mic este imbracat si dus in exteriorul caminului, intr-un loc primitor, are avantaje pentru psihicul acestuia.

  Programul de socializare este extrem de important pentru copil. Acesta are nevoie sa iasa in societate, chiar daca are o suferinta.

  In felul acesta, nu numai ca interactioneaza cu persoane adulte pregatite, dar interactioneaza cu alti copii, poate cu aceleasi probleme.

  Si interactiunea parintilor intr-un atfel de centru devine benefica. Un parinte care trece printr-o situatie similara cu a dumneavoastra poate sa va fie de real ajutor.

  Iata si principiile dupa care se face orice program de recuperare:

  1 .Principiul fundamental se refera la aplicarea in siguranta a tratamentului, pentru a nu face mai mult rau. Abordarea incorecta a programului de recuperare poate duce la aparitia altor simptome decat cele existente.

  2.  Precocitatea recuperarii. Un program de recuperare trebuie inceput cat mai rapid, indata ce medicul permite terapia.

  3. Principiul exercitiilor progresive se refera la programe concepute de la simplu la complex, care duc spre un rezultat sigur.

  4 . Principiul indivizualizarii inseamna ca fiecare pacient are nevoie de o adaptare a programelor, in functie de problema pe care o prezinta.