logo
  • 17 IAN 18
  De ce are copilul meu un comportament agresiv?

  Conform literaturii de specialitate, agresivitatea este definita ca fiind un comportament agresiv ,distructiv si violent, orientat spre persoane, obiecte sau spre sine.

  Agresivitatea se refera la un comportament directionat de a rani. Este un fenomen complex compus din mai multe componente specifice.

  Cum se manifesta agresivitatea?

  In mica copilarie, copilul  nu face altceva decat sa-si asigure acoperirea unor nevoi, el actioneaza instinctiv. Astfel, ca adulti putem observa ca un copil arunca jucariile cand este iritat si daca ceva nu-i place, riposteaza cu gesturi violente, smulge jucaria din manuta altui copil, impinge alt copil in timp ce se juca, musca, trage de par.

  In primul an de viata agresivitatea  se poate manifesta exploziv prin plans si muscat. Intre  1-3 ani  apar in general accesele de furie (tantrumurile), iar la varsta prescolara (3-6 ani) copiii sunt inca centrati asupra sinelui si nu au capacitatea de a vedea un alt punct de vedere decat al lor.

  Psihologie copii

  Ce are nevoie copilul si nu poate exprima?

  Copilul are nevoie de multa caldura si implicare din partea parintilor, sa se simta in siguranta si integrat in mediile sociale, are nevoie sa comunice  prin cuvinte si sa isi dezvolte abilitatile sociale, are nevoie de stabilirea unor limite si de un simt al ordinii, sa practice jocul “de-a….” avand ocazia sa invete sa foloseasca ideile si nu doar sa actioneze.

   Motive de ingrijorare

  Cele mai importante semnale de alarma sunt cele comportamentele care au frecventa ridicata, intensa, de lunga durata si manifestate prin: experimentarea unei furii intense, pierderea frecventa a controlului, iritabilitatea extrema, implusivitatea ridicata, atingerea rapida a starii de frustrare. In acest caz  este  necesara  interventia de specialitate.

  Ce trebuie sa stie parintii despre evaluarea neuropsihologica la KinetoBebe