logo
  • 07 APR 17
  De-a joaca facand miscare – stimularea motorie

  Ne putem distra cu bebelusii nostri facand miscare?

  Pentru copii si bebelusi totul este joc si joaca. Ei invata literele prin joc, sa indeplineasca diferite activitati tot cu ajutorul jocurilor, asa ca de ce nu i-am invata sa faca miscare si totul sa fie un joc. De ce avem nevoie pentru stimularea motorie? De putina imaginatie si de multa voie buna.

  Chiar daca in primele luni pare dificil, el reactioneaza foarte bine la activitatile fizice deoarece asa se exprima, reuseste apoi sa prinda obiecte, sa se deplaseze. Cu timpul va trebui sa fim un exemplu pentru cel mic asa ca, dam drumul la muzica si ne distram: dansam, stam intr-un picior, sarim.

  Iata cateva exercitii fizice eficiente pentru a-l stimula motor:

  • sa iti tina capul. Desi este mic bebelusul reactioneaza pozitiv la anumite stimulari inca din primele luni de viata. Pentru aceste prime etape va puteti folosi de o minge Bobath. Puneti bebelusul pe burtica pe minge si balansati-l fata-spate si stanga-dreapta. Lor le place leganatul si se vor distra, iar aceste dezechilibrari il ajuta sa sa isi tonifieze musculatura paravertebrala.
  • sa stea in fundulet. Mingea Bobath este prietenoasa si in aceasta etapa. Asezati bebelusul pe spate pe minge si leganati-l usor fata-spate. Bebelusul prin forta muschilor abdominali isi va flexa corpul si se va ridica in fundulet.
  • sa mearga de-a busilea. Libertatea de miscare pe care le-o confera mersul de-a busilea este o bucurie imensa pentr cei mici. Ei invata prin imitatie si ii putem stimula asezandu-ne langa ei in pozitie patrupeda si inaintand usor catre o jucarie. De multe ori eu au tendinta de a se arunca pe burtica, asa ca, le puneti perne sau paturi rulate atat pentru a atenua cazaturile, dar si pentru a fi obstacole determinandu-i sa se ridice pentru a le depasi.
  • sa paseasca independent. Copiii sunt foarte fericiti cand invata sa se deplaseze. Important este sa fie lasati liberi, sa o faca din propria initiativa si sa le fim alaturi. Primii pasi sunt cei in lateral, cu sprijin, urmand sa se desprinda usurel pentru a inainta fara sustinere. Cand da semne copilul ca vrea sa faca pasi fara sprijin il asezam cu spatele la canapea si ne distantam de el la un metru sau doi. Il incurajam sa inainteze catre noi, avand in apropiere o jucarie ce ii place sau o considera stabila (masuta de activitati, un plus mare pe care vrea sa se arunce, sau pur si simplu pe noi stand pe spate si explicandu-i ca va primi o topaiala pe burtica noastra).
  • sa sara pe loc si apoi peste obstacole. Cand copilul incepe tatonarea cu sariturile, dar nu reuseste sa se desprinda de la sol, il asezam in picioare pe o perna si tinandu-l de manute il ajutam sa se propulsese spre inainte. Dupa cateva repetari, il lasam singur, dar il indrumam sa se arunce catre bratele noastre.

  Kinetoterapie copii 

  Activitatea fizica/ stimularea motorie este importanta la orice varsta si pentru a fi placuta de bebelus, copil si apoi adult este necesar sa ia contact cu ea zilnic acasa. Suntem exemplul cel mai bun pentru ei si daca ne vad distrandu-ne si facand cateva exercitii ca: hai mami sa ridicam manutele si numaram pana la 5 (pentru noi nu este niciun efort), hai sa mergem ca un soldat, etc, va privi efortul fizic ca ceva natural si care face parte din activitatea cotidiana.

  Ma distrez si sar pe loc,

  Nu ma plictisesc deloc!

  Bebe Gim – programul de gimnastica pentru bebelusi fericiti