logo
  • 24 OCT 17
  Cum sa (Nu) tii copilul

  Modul in care ne purtam in brate bebelusul are impact asupra dezvoltarii lui motorii si musculo-scheletale.  De aceea trebuie sa il obisnuim de la inceputul vietii cu pozitionarea corecta specifica varstei. Copilul creste repede si dezvolta preferinte ce pot fi mai greu de corectat daca sunt adoptate in mod gresit.

  Am subliniat pe categorii de varste ce este corect si ce trebuie sa evitam in sustinerea si pozitionarea atat a bebelusului cat si a copilului mai mare.

  DA NU
  Nou nascutul-3 luni are nevoie sa se simta ca in burtica mamei, iar pentru el cea mai buna pozitie este cea fetala. De evitat pozitia de sustinere la verticala a nou nascutului si in primele luni de viata pentru ca pot aparea asimetrii, extensia exagerata a capului (ducerea lui spre spate), modificari la nivelul curburii coloanei vertebrale, ca urmare a actiunii gravitatiei.
  Dupa 3 luni (sau cand incepe sa aiba control asupra capului) bebelusul poate fi sustinul in brate cu fata catre parinte sau catre mediul inconjurator pozitionat pe antebratul acestuia intr-o pozitie oblica. Cu fata catre exterior si cu membrele inferioare atarnate.
  Dupa varsta de 4-5 luni copilul doreste sa se ridice catre verticala, nu ii mai place sa stea pe spate si il putem sustine in brate la noi cu spatele pe pieptul nostru si cu sustinere de sub genunchi. Posturat in fundulet intre perne sau la noi in brate.
  Sisteme de purtare ergonomice (vezi articol). Sisteme de purtare neergonomice.
  Dupa ce incepe sa se ridice in picioare (10-12 luni), copilul sa fie lasat liber sa exploreze, fara sprijinul parintilor. -Sustinut de maini pentru a merge, pana se consolideaza mersul independent cu echilibru (indiferent de varsta).
  Atarnat de un brat in momentul cand refuza sa mearga sau vrea sa se arunce pe jos (ii putem produce un traumatism la nivelul cotului/umarului).
  Ridicat simetric de la nivelul trunchiului superior sau de la nivelul axilelor, atunci cand il ridicam de la sol. Ridicat de la sol de un singur brat sau de amandoua cu priza la nivelul mainilor.