Siteul este in constructie. Revenim curand.
logo
  • 21 IUN. 18
  Cat sa astept?

  Am crescut cu expresia: “Daca te duci la doctor, sigur iti gaseste ceva!”. Este complet eronat fie ca este vorba de adulti, cu atat mai mult la copii. Sunt sigura ca orice parinte face tot ce se poate pentru copilul lui, mai ales atunci cand primeste un sfat de la un specialist: medic, kinetoterapeut, psiholog. Important este sa intelegem ce ne sfatuieste, chiar daca nu este ceea ce vrem sa auzim.

  Deodata ce am primit o recomandare sa investigam ceva ce nu pare in regula cu copilul nostru, indicat ar fi sa acceptam sfaturile, sa incercam sa le intelegem si sa vedem care este pasul urmator. Daca se poate corecta in totalitate o tulburare sau o deficienta cat de mica si neinsemnata (aparent) de ce sa nu o facem?

  Importanta unei evaluari de kinetoterapie

  De inteles ar trebui sa fie faptul ca nimeni nu stie vreodata cat de banal sau grav poate fi un caz medical. Copiii sunt in continua schimbare si au o capacitate foarte mare de adaptabilitate dar prin masurile pozitive pe care le luam ii putem influenta doar in bine.

  Fecvent citesc sfaturi de la persoane neavizate, de genul “si copilul meu a avut aceeasi problema si s-a rezolvat de la sine” fara sa se gandeasca macar o secunda cum pot influenta poate viata unui copil.

  Un copil diagnosticat precoce are mult mai multe sanse de recuperare decat unul diagnosticat tardiv.

  Aparent sta cocosat, poate seamana cu mama sau bunica, aparent nu vorbeste la trei ani, nici tatal nu a vorbit, dar daca…aceste tulburari ascund mai mult de atat. Daca asteptam sa se indrepte si nu o face desi il batem la cap de 100 de ori pe zi? Dar daca nu vorbeste pentru ca nu poate pronunta corect sau nu intelege?

  Oricat de mult ai citi, te-ai informa pe cont propriu, ai nevoie si de indrumarea unui specialist in domeniu. Munca in echipa: familie si terapeuti, este cea cu rezultatele cele mai bune.

  Alege specialistii cu care poti comunica eficient si iti explica ce ai de urmarit in evolutia copilului. Daca ti se recomanda anumite investigatii (de multe ori neinvazive pentru copil) nu ezita sa le faci deoarece pot exclude anumite diagnostice sau pot ajuta in eficientizarea tratamentului.

  Copilul tau nu seamana cu alt copil, nici macar cu fratii lui, este unic si de aceea nu trebuie comparat ci tratat individual.

  Nicoleta Jianu

  mamica, autor de articole de specialitate si kinetoterapeut

  Tulburari de limbaj la copii