logo
  • 30 MAR 17
  Aparitia dislexo-disgrafiei in cazul copiilor ce prezinta insuficiente motorii si psihomotorii

  Tulburarile de la nivelul actului scris-citit, ce intervin asupra formei, continutului si a capacitatilor de insusire corecta a abilitatilor lexico-grafice, se regasesc in literatura de specialitate sub denumirea de dislexo-disgrafie.

  Aceasta din urma prezinta o etiologie bogata, cauzele aparitiei tulburarilor lexico- grafice diferind de la un caz la altul.

  Factorii dislexo-disgrafiei

  Printre factorii determinanti ai dislexo-disgrafiei se enumera: insuficiente ale indemanarii manuale, lipsa omogenitatii in lateralizare, insuficiente ale elaborarii limbajului, blingvism, nedezvoltarea auzului fonematic, factori educationali negativi etc. Toate aceste cauze conduc la clasificarea dilexo-disgrafiei in mai multe forme, ce cuprind manifestari diferite.

  Manifestarile dislexo-disgrafiei

  Astfel, in momentul in care dificultatile actului scris-citit se datoreaza unor insuficiente pe plan motor si psihomotor, putem vorbi despre dislexo-disgrafia de tip motrica. Manifestarile acestui tip de tulburare lexico-grafica se prezinta astfel: scris ilizibil, neglijent, neregulat, inegal, tremurat, rigid; greseli de proportie; organizare deficitara in pagina; citirea pe sarite a unui text; confuzie intre grafeme etc.

  Specialistii semnaleaza necesitatea prevenirii dislexo-disgrafiei la copiii care prezinta insuficiente motorii ( intarzieri in dezvoltarea motorie), inaintea parcurgerii etapei propriu-zise de insusire a abilitatilor lexico-grafice.

  Aceasta etapa de prevenire cuprinde exercitii pe urmatoarele planuri: dezvoltarea motricitatii fine (a degetelor); coordonarea miscarilor mana-ochi; fixarea schemei corporale; distingerea pozitiei corpului fata de obiecte; orientarea in spatiul apropiat; organizarea desenului intr-un spatiu dat etc.

  Toate aceste exercitii preventive, cat si corectarea dislexo-digrafiei deja instalate, se realizeaza cu ajutorul logopedului.

  Disgrafia